Groch to jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych, jest źródłem pełnowartościowego i bardzo dobrze przyswajalnego białka.
Świetnie nadaje sie do przyrządzenia wszelkiego rodzaju past i pasztetów, także w połączeniu z warzywami i zbożami oraz jako dodatek do dań obiadowych czy zup.
Groch to jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych, jest źródłem pełnowartościowego i bardzo dobrze przyswajalnego białka.
Świetnie nadaje sie do przyrządzenia wszelkiego rodzaju past i pasztetów, także w połączeniu z warzywami i zbożami oraz jako dodatek do dań obiadowych czy zup.
Określenie | w 100g | |
---|---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 1453.0000 | |
Wartość energetyczna (kcal) | 343.0000 | |
Tłuszcz (g) | 1.4000 | |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 0.2000 | |
Węglowodany (g) | 60.0000 | |
w tym cukry (g) | 0.8000 | |
Błonnik (g) | 7.2000 | |
Białko (g) | 19.0000 | |
Sól (g) | 0.0700 |